Laatste editie
Twitter

Zware Ronde van Amstelveen met sterke winnaars

De Ronde van Amstelveen werd zondag verreden onder koude en af en toe natte omstandigheden. Renners en publiek genoten echter wel van mooie en attractieve koersen. De afsluitende koers van de Amateurs/Junioren leverde een fraaie zege op van thuisrijder Enzo Leijnse. Leijnse soleerde naar de zege.

Organiserende vereniging WTC De Amstel had veel renners uit de eigen club aan de start staan. Bij de Jeugd en in de afsluitende koers leverde dat zeges op. Het parcours is al selectief, maar de wind en enkele buien maakten dat de koersen nergens in pelotonssprints uitdraaiden.

De dag begon met een tweetal Jeugdcategorieën. In de oudste groep (13/14 jaar) was er een volledig Amstelpodium. Viego Tijssen was de snelste van een kopgroep 5 voor zijn clubgenoten Tristan Kool en Julian Vergouw. Bij de 11/12 jarigen reed Michiel Mouris oppermachtig naar de zege. Mouris is de laatste weken niet te kloppen. Clubgenoot Ravi Heidstra werd 4e.

Na de jongste renners en talentjes was het de beurt aan de jongens van 15 en 16 jaar: de Nieuwelingen. In die categorie altijd vanuit het vertrek strijd en dat levert ook de nodige afvallers op. In de laatste 10 ronden was er een fraaie solo van Noordhollander Quinten Hoogervorst die de eerste achtervolgers op achterstand wist te zetten. Thuisrijders Jelle Boonstra uit Ouderkerk en Nick Luijten reden na een sterke koers naar respectievelijk de 5e en 7e plaats. Mees van Duren werd 20e en Olav Wind 23e.
Vervolgens was het de beurt aan de ervaren renners van de Masters (40+). Tijdens deze wedstrijd gingen de hemelsluizen even goed open met hagel, regen en wind. Al snel was er een kopgroep van vier met de grote favoriet: Brian Burggraaf uit Haarlem en ook Amstelrenner Roel Gerritsen. In de finale kwam Gerritsen te kort tegen de oppermachtige Burggraaf en moest genoegen nemen met de plaats net naast het podium: 4e. In de achtergrond reden ook Auke Broex (7e) en Pierre Deen (9e) nog een top-10 klassering.

Het slotstuk was voor de gecombineerde Amateurs/Junioren koers. Het parcours lag er nog nat bij waardoor het glad was in de bochten. Aan de kop van het peloton sleurde Enzo Leijnse van begin tot eind. Daardoor dunde de groep uit van een man of 65 tot uiteindelijk een kleine 20 man. In de laatste 20 kilometer was er uiteindelijk een kopgroep van 5 met de onvermoeibare Leijnse, Thijs Bon uit Delft, Almeerder Van Plateringen (al twee maal winnaar in Amstelveen), Amsterdammer Koen Polder en Leijnses clubgenoot Joris van Nieuwkerk. Van Nieuwkerk moest echter lossen toen Leijnse nog eens doortrok en uiteindelijk naar de zege soleerde. Van Plateringen werd 2e en Polder 3e. In de top-20 nog Amstelrenners Sten Verzijl (9e), Wessel Mouris (14e), Mike Kes (15e), Tristan Geleijn (16e) en Joris van Nieuwkerk (17e).

Met drie “thuis” overwinningen en vooral mooie koersen kon WTC De Amstel terugkijken op een mooie wielerdag in de Westwijk. De volgende wedstrijd in de regio is de fraaie Ronde van Nes aan de Amstel op 24 mei.  Daar zullen ook de Dames aan de start komen.

zie www.wtcdeamstel.net