Laatste editie
Twitter

 

Het was in 2004 toen de Amstelveense Rugby Club voor het laatst wist te winnen van The Dukes uit ’s Hertogenbosch. Toentertijd vond de krachtmeting plaats in de Eerste Klasse. Nu, twaalf jaar later, liggen de verhoudingen anders en zijn beide clubs uitgegroeid tot volwaardige Ereklassers. The Dukes slaagde er zelfs in twee keer op rij de finale te halen in seizoen 14/15 en 15/16. Tegen vele verwachtingen in wist Amstelveen zaterdag toch te winnen.

In de aanloop van het duel leek het Heren 1 van ARC voor een onmogelijke opgave te staan. Na een tegenvallende seizoenstart, een serie blessures en het onverwachte vertrek van een aantal buitenlandse spelers mocht het Eerste na een interlandperiode van drie weken aantreden tegen een op papier veel sterkere tegenstander. De slechts 15-koppige, overwegend jonge selectie wist bij voorbaat al dat het een lange dag kon worden, het is namelijk een unicum en een gigantisch nadeel dat een ereklasse-team er niet in slaagt een selectie zonder wisselspelers op te trommelen.

Amstelveen begon echter overtuigend aan de wedstrijd. In de openingsfase kon er na goed druk zetten een penalty worden benut. 3-0. Deze vroege voorsprong bleek slechts een wake-up-call voor de bezoekers, die vrijwel meteen daarna twee keer tot scoren kwamen. 3-14. The Dukes domineerden daarna het resterende deel van de eerste helft, maar het weerhield Amstelveen niet om niet alleen stand te houden, maar zelfs vlak voor halftime iets terug te doen: na een snelle uitbraak wist ARC door vloeiend samenspel in de hoek te scoren. Het was weer een wedstijd: 8-14. Het duurde echter niet lang voordat de Amstelveense opnieuw een tegenslag te verwerken kreeg: na een ongelukkige botsing met een medespeler raakte een eerste rijer geblesseerd, die noodgedwongen het veld af moest. Amstelveen moest nu met een man minder, een achterstand van zeven punten en nog ruim drie kwartier op de klok het tij keren. Vlak na rust slaagde The Dukes er zelfs in hun voorsprong nog verder uit te breiden. 8-19. De Amstelveense wil en discipline was echter nog niet gebroken: door een paar tactische kicks en goede loopacties kon er veel terrein worden gewonnen, met een tweede comeback als gevolg. 15-19.

Het geloof in een overwinning keerde weer terug, en ARC kon dit feilloos omzetten in goed rugbyspel. In het laatste kwartier kwam Amstelveen na opnieuw een snelle uitbraak tot scoren, waarmee een voorsprong werd bemachtigd. 22-19. Tot frustratie van The Dukes, die alles op de aanval zette en Amstelveen in het nauw wist te drijven. Hierbij werden echter fouten gemaakt, fouten die klinisch werden afgestraft met nog twee tries. Eindstand 32-19.

Een cruciale winst voor Amstelveen, dat al een tijd lang snakte naar punten. Door de vijf winstpunten stijgt ARC op de ranglijst van de een-na-laatste positie, uit de degradatiezone naar de negende plek. Wellicht kan er aansluiting gezocht worden met de top zes, die in de tweede seizoenshelft voor het kampioenschap spelen.

Vanuit de provincie kwam later die middag nog meer goed nieuws: het onder-19 van ARC slaagde erin uit bij Castricum te winnen in een aantrekkelijk duel. Hierdoor staat ARC op een gedeelde eerste plaats in de Nationale Cup.