Laatste editie
Twitter

De afgelopen zomerperiode hebben veel wielrenners van De Amstel zich in een aantal internationale etappekoersen goed van voren laten zien. In de sterkbezette European Youth Cycling Tour in Assenwaren er zelfs in drie categorieën overwinningen te noteren.

Vooral de zege van Enzo Leijnse bij de Nieuwelingen (jongens 15/16 jaar) was knap. In een veld met alle nationale toppers en aangevuld met een groot aantal buitenlanders wist de Amstelvener met zijn tijdrit de concurrentie te verpletteren. Daardoor kon hij opnieuw een gele trui mee naar huis nemen na zes zware etappes waarin hij verder geen fouten meer maakte. Aan het eind van de week stonden er nog twee clubgenoten van Leijnse in de gele trui op het podium. Maud Rijnbeek was de winnares bij de Nieuwelinge-meisjes en Tyler Eyk uit Amsterdam Zuid Oost in de Under11 klasse.

Naast de koers in Assen reed een Nieuwelingenploeg ook de vijfdaagse Tour de l’Ain in de Franse Jura. Na vijf dagen stond de ploeg heel knap 4e in het Ploegenklassement in een internationaal veld van 30 ploegen. In 2016 behaalde de Amsteléquipe daar de eindzege, maar de vierde plek, dankzij vooral de sterke Owen Geleijn, mag er ook zijn. De jonge renners Tijmen van der Pijl, Sven Raats, Owen en Tristan Geleijn en Roy Duivestein kregen verschillende cols van eerste categorie voor de kiezen.

In Achterveld was er ook een etappekoers over zes dagen met liefst negen etappes: de Tour de Junior. Rosan Koper eindigde als tweede bij de Nieuwelinge-meisjes en bij de Nieuwelingen-jongens reed vooral Bart van Duren een sterke week met een aantal top-10 klasseringen. Ouderkerker Niek Voogt won de één na laatste etappe na een korte solo, terwijl bij de Jeugd Viego Tijssen, Julian Vergouw en Mees van Duren ook verschillende keren bij de eerste vijf eindigden.

Naast alle etappekoersen werd er natuurlijk ook “gewoon” gekoerst. Eliterenner Koos Jeroen Kers was na een blessureperiode afgelopen zaterdag weer succesvol in het Zuidhollandse Zuidland met een derde plaats. De langzaam iets afbouwende Lars van de Vall liet eind juli zien dat hij het koersen allerminst verleerd is: Van de Vall werd winnaar van de Paardenmarktronde van Alblasserdam. Daarnaast stond hij nog op het podium in de nacht van ’s Gravendeel en de Ronde van de Lier.