Laatste editie
Twitter

Honderden toeschouwers bij simultaan Jan Timman en Hans Böhm met grote schaakstukken.

DSC_3001 schaak

Een groot succes dat zeker voor herhaling vatbaar is. Daarover waren alle betrokkenen het wel eens na afloop van de simultaan ‘Schakers van formaat’ op zaterdag 30 mei. Op het Stadsplein in Amstelveen speelden topschakers Jan Timman en Hans Böhm op zestien grote borden (4×4 meter) simultaan tegen teams van bedrijven, scholen en politici uit Amstelveen en omgeving. Deze teams werden geholpen door clubschakers. Timman en Böhm deden weinig voor elkaar onder met respectievelijk 13,5 en 13 punten, waarbij ‘Mr. Chess’ echter wel ongeslagen bleef.

DSC_3152 schaak

Vrijwel alle schakers kennen het grote schaakbord op het Max Euweplein in Amsterdam. Ook het Rijksmuseum heeft sinds kort een dergelijk tuinspel. Maar een simultaan op zestien van dergelijke ‘megaborden’ met dito stukken was nog nooit vertoond. Jan Timman en Hans Böhm namen de uitdaging aan, al moesten zij hiervoor naar schatting drie à vier kilometer afleggen.

Nadat de organisatoren in alle vroegte borden en stukken hadden opgebouwd, mocht burgemeester Mirjam van ‘t Veld van Amstelveen rond 9.30 uur de eerste zetten uitvoeren bij de simultaan van Jan Timman. De grootmeester uit Arnhem behaalde in de meeste partijen redelijk soepele overwinningen, maar moest toch twee verliespartijen en een remise toestaan. Een van de nederlagen was tegen de nieuwe Nederlands jeugdkampioen Hing Ting Lai (lid van schaakvereniging Zukertort in Amstelveen) die speelde voor Golden Life Foundation. Ook in de Weesper Schaakclub, die Rabobank Gooi en Vecht vertegenwoordigde, moest Timman zijn meerdere erkennen. Een remise was er voor het tweede team van Golden Life Foundation, eveneens vertegenwoordigd door Zukertort Amstelveen.

Hans Böhm was ‘s middags langer bezig en moest dus meer meters DSC_2829kopie schaakmaken, maar hij bleef wel ongeslagen. Wel moest de schaakpromotor uit Hilversum puntendelingen toestaan tegen de Rabobank Gooi en Vecht, VVD Amstelveen, boekhandel Libris Venstra, Life and Garden, Café De Manen en lectuur- en tabakswinkel A.M. van Lookeren.

Mede door goede weersomstandigheden kwamen er vele honderden toeschouwers af op het evenement. Zij konden niet alleen de partijen aanschouwen maar ook zelf schaken op ‘normale’ borden en stukken op één van de hoekpunten. Ook Libris Venstra en EKZ Makelaars hadden een dergelijke stand ingericht. Voorts verzorgden Timman en Böhm beurtelings in de aangrenzende Volksuniversiteit Amstelland een meet and greet voor deelnemers en sponsoren, waarbij zij uitleg gaven over het schaken en ook enkele interessante partijfragmenten bespraken.

Door de enthousiaste reacties van spelers, sponsoren, toeschouwers en ook op de sociale media, is de kans groot dat ‘Schakers van Formaat’ volgend jaar een vervolg krijgt.