Laatste editie
Twitter

De 47e editie van de Amsterdam Sevens, georganiseerd tijdens het weekend van 9 en 10 juni 2018, was wederom een groot succes. Het lijkt altijd zo vanzelf te gaan, maar niets is minder waar. Voor een ‘event’ in de open lucht moet je ook een beetje geluk hebben met het weer.

AAC-Rugby als gastheer heeft met hulp van de omringende rugbyclubs maar liefst 112 internatio­nale rugby 7s teams kunnen ontvangen, met 1.344 spelers van 35 verschillende nationa­liteiten, verdeeld over 70 mannenteams, 30 vrouwenteams en 12 veteranen­teams en 40 scheidsrechters uit 15 landen. Het toernooi vond plaats op 9 velden op het Sportpark De Eendracht in Amsterdam Nieuw-West waar ook het stadion van het Neder­lands Rugby Centrum Amsterdam is gevestigd. De tribunes en het plein met de horeca-facilieiten en DJ muziek waren over­vol. Het toernooi heeft totaal 15.000 bezoekers mogen begroeten.

Voorafgaande aan de wedstrijden werden op de vrijdagochtend twee ‘side events’ georganiseerd: ‘s morgens een scholentoernooi ‘Get into Rugby’ voor 6 scholen in Nieuw-West en ‘s middags een toernooi voor probleemjongeren die in het kader van Turn-Over gestimuleerd worden om ‘back on track’ te komen naar een betaalde baan.

Dankzij de gedrevenheid van 150 vrijwilligers, de sponsors, de gemeente Amsterdam, de beheerder van het Sportpark De Eendracht, Implacement Services, de internationale rugbywereld is het motto bewaarheid: ‘Our teamwork makes the dream work’. Drie dagen lang is de echte ‘rugby spirit’ tentoon­gesteld. Louter complimenten van de deelnemende teams en bezoekers, alleen maar blije gezichten.

De internationale  rugbywereld verandert, ‘professionaliteit’ slaat ook in deze sport toe. Rugby 7s is zelfs Olympisch geworden. Het spelletje van 7 tegen 7 in 2 keer 7 minuten over het hele veld is daarvoor spectaculair genoeg. De Amsterdam Sevens zal een topsportevenement blijven in het rijtje van de toernooien in Parijs, Londen, Hong Kong, Dubai en San Francisco, alleen al vanwege het feit dat Amsterdam sowieso een toplocatie is voor welk ‘event’ dan ook, zeker voor een sport­toernooi. De Amsterdam Sevens heeft een unieke opzet, het is een toernooi in ongedwongen sfeer.

Vanaf het eerst toernooi in 1972 prijken op het wedstrijdschema de namen van vele invitatieteams, die worden samengesteld door hun sponsor(en) met topspelers die worden ingevlo­gen uit alle windhoeken., waar ook af en toe Nederlandse topspelers voor worden uitgenodigd. Ook landen­teams kunnen meedoen. Dit jaar was dat bij de heren het team uit Hong Kong en bij de dames de teams van Noorwegen, China, Kazakhstan en Schotland. Bij de heren won de Samurai met spelers uit Engeland, Australië en Nieuw-Zeeland van een Franse selectie. De Schotse dames wonnen de hoofdprijs in hun toernooi.

Wat ieder jaar weer opvalt is de ongedwongen sfeer waarin het toernooi wordt afgewikkeld. Dat is het echte geheim van het succes van de Amsterdam Sevens. Dat komt door de mentaliteit die heerst bij de op één na oudste rugbyclub van Nederland: AAC-Rugby. Zij zijn gek genoeg, pardon, zij zijn gepokt en gemazeld in het voorbereiden van hun jaarlijks terugkerend project. In 2021 vieren zij het 50-jarig bestaan van hun internationale toernooi Amsterdam Sevens.