Laatste editie
Twitter

‘Prachtige opkomst bij opening Aikido Centrum Vleuten’

 

Donderdagavond 15 januari was de opening van onze nieuwe locatie Aikido Centrum Vleuten. De opkomst was prachtig: ruim twintig geïnteresseerde deelnemers zijn afgekomen op deze opening. Een gezellige drukte waardoor de zaal goed gevuld was. De week ervoor hadden we de zaal al ingewijd met het demonstratieteam. Tijdens deze oefenavond, was er ook iets anders voorbereid. De familie van John, met broers, zussen, kinderen en vijf kleinkinderen hadden een leuke verrassing voorbereid. Met elkaar hadden ze een drietal cadeaus gekocht: een handgemaakt houten zwaard met een speciale gravure; een glazen blok met daarin een driedimensionale foto gegraveerd en een geschilderd portret van O Sensei voor in de dojo. De vijf kleinkinderen om John heen verzameld, zittend op de grond, tijdens het uitpakken om hem te helpen. Bij het zwaard. ‘Wat zou het zijn? John: Ik denk een pen! Nee joh, dat kan toch niet zo’n grote pen…’ Hartverwarmend om te zien allemaal.

Opening locatie Vleuten (jan 2015)

 

John stelde zichzelf eerst voor en greep terug naar de groei en ontwikkeling die hij zelf door aikido heeft doorgemaakt. Bovendien refereerde hij nog even naar een bericht van de NOS eind vorig jaar waarin werd aangekondigd dat de bond Aikido Nederland in 2014 de snelst groeiende sportbond in Nederland is gebleken. Het demonstratieteam heeft de volgende groeifasen laten zien aan de hand van technieken: de beginner, halverwege de zwarte band en tegen de zwarte band aan. Eerst wat statisch werk, daarna wat vloeiender in de uitvoering en vervolgens steeds meer dynamiek, energie en vitaliteit. Een en ander gaf een prima beeld wat het toekomst perspectief van deze potentiële aikidoka’s zou kunnen zijn. Daarna iedereen op zijn benen voor de warming-up en alle deelnemers zelf aan de slag met wat technieken. De eerste oefeningen gingen over het leren verstoren van de balans van de partner. Hoe makkelijk dat eigenlijk gaat. Als mensen elkaar gingen duwen, was de bedoeling om niet tegen te gaan duwen (wat we van nature op de een of andere manier toch altijd weer doen), maar om nu eens alleen de richting van de duw-kracht te veranderen. De effecten waren direct voelbaar en hier en daar vielen de mensen terstond op de mat. Een geslaagde oefening waar direct duidelijk werd wat de kern van aikido is: meegaan met de kracht van de tegenstander.

 

Als iemand wat verstijfd staat te werken, schiet John te hulp: ‘Probeer je wat meer te ontspannen, dan voel je beter wat de bedoeling is en ben je wat flexibeler.’ Leren ontspannen tijdens een aanval – als vorm van druk, is een belangrijk ingrediënt van deze krijgskunst. De avond ging snel voorbij, wat een goed teken is. Deze nieuwe groep start met alleen beginners. Aan het einde van de les was nog gelegenheid voor het stellen van vragen. John had in de tussentijd zijn kleindochter Delany geïnstrueerd met een taakje, die deze taak heel serieus nam met haar negen jaar. De opdracht was om bij de uitgang de mensen een formulier mee te geven als ze daar behoefte aan hadden. Ze ging keurig staan bij de uitgang met de stapel papieren, natuurlijk in haar aikido pakje. John vertelde bij de afronding dat men bij deze kleine aikidoka informatie kon ophalen voor een eventueel vervolg. Toen iedereen naar Delany keek, boog ze keurig voorover wat direct de hele zaal vulde met een warm gelach. Iedereen die er niet bij was, is volgende week van harte welkom bij de aftrap van de eerste reguliere les door zich aan te melden via de website bij Gratis Proefles.

 

Meer informatie

Voor vragen over dit bericht kan contact worden opgenomen met Peter van Lier van Aikido Groene Hart (info@aikidogroenehart.nl).