Laatste editie
Twitter

Traditioneel vindt eind januari bij Boule Union Thamen het Kouwe Klauwentoernooi. Dit is een petanquetoernooi van drie partijen mêlee. Dit betekent dat de deelnemers elke partij weer met een andere partner tegen andere deelnemers speelt. Na de drie partijen wordt een individueel eindklassement opgesteld op basis van het aantal gewonnen partijen en het puntensaldo. Drieentwintig leden gaven akte de presence, waardoor er per speelronde drie doublettenpartijen, een triplettenpartij en een doublette tegen een triplette speelden. Het lijkt oneerlijk drie tegen twee, maar in een doublette heeft elke speler drie boules om te spelen en in een triplette heeft elke speler twee boules. Dus qua boules blijft het gewoon zes tegen zes. Bij een mêleetoernooi is het puntensaldo (verschil tussen gescoorde punten en tegenpunten) belangrijk in de eindrangschikking, want het saldo is doorslaggevend bij gelijk aantal gewonnen partijen. Met een 13-0 of 13-1 overwinning ben je al lekker op weg.

Van Kouwe Klauwen was overigens geheel geen sprake. Na een week van vorst was de temperatuur duidelijk boven nul met af en toe een zonnetje. Ook de regen bleef op een enkel druppeltje na weg. Het speelterrein was niet meer bevroren en dat vroeg wat aanpassingen in speelstijl, zeker voor de deelnemers, die tijdens de laatste clubavonden op een bevroren terrein hadden gespeeld.

Bijna alle partijen gingen redelijk gelijk op. Er waren slechts twee partijen, die in 13-0 eindigden. Een viertal deelnemers bleven ongeslagen. De nummers een en twee eindigden ook op saldo gelijk en dat gold ook voor de nummers drie en vier. In een dergelijk geval wordt het resultaat van de eerste partij en zo nodig van de tweede partij gebruikt om een schifting te krijgen. Voor de top twaalf uit de rangschikking was er een prijs in natura. Dit betekende dat iedereen met twee gewonnen partijen in de rijzen viel.

Opmerkelijk was dat de winnares van 2016 nu op de laatste plaats eindigde. Zo kunnen de boules nu eenmaal rollen.

De top zes van dit toernooien waren:

1  Hein Bloemers       3 winst saldo + 25

2  Paul Hamstra         3 + 25

3  Günther Jacobs     3 + 19

4  Jos de Zwart          3 + 19

5  Alfonso Atanes       2 + 17

6  Ton Boersma         2 + 12

Het volgende clubtoernooi is het Valentijntoernooi op zaterdag 18 februari. In tegenstelling tot de overige clubtoernooien is dit geen mêleetoernooi, maar een doublettentoernooi en moeten de deelnemers zich als paar inschrijven.

Wilt u meer weten over Boule Union Thamen, raadpleeg dan onze website www.buthamen.nl of neem contact op met Henk van Rekum, tel. 0297-565377 of email redactie@buthamen.nl.