Laatste editie
Twitter

Het doublettespel (dubbelspel) is de meest populaire spelvorm van het petanque. In deze spelvorm is er in principe een vaste taakverdeling tussen de twee spelers. Speler 1 heeft als specialiteit het plaatsen (pointeren) en speler 2 het schieten (tireren). In een sterk team kunnen zij tijdens het spel van taak wisselen, bijvoorbeeld als er bij een van de spelers de scherpte wat minder is. De populariteit van het doublettenspel vindt ook zijn oorsprong in het feit dat elke speler over drie boules beschikt. Bij het triplettenspel heeft elke speler “slechts” twee boules. Er is ook een nationaal kampioenschap doubletten, waarbij mannen en vrouwen een eigen kampioenschap hebben. Dit vindt jaarlijks in de maand april plaats.Voor mix-teams (man/vrouw) is er een apart NK in de maand juli. Er zijn momenteel plannen om voor de doubletten ook een EK en een WK te organiseren. Waarschijnlijk zal dat in 2017 zijn beslag krijgen.

Op een wat meer recreatief niveau vindt jaarlijks het clubkampioenschap doubletten plaats. Tweeëntwintig leden verdeeld in 11 doubletten gingen de strijd aan. Helaas een oneven aantal equipes, waardoor er in elke ronde een equipe een vrijloting had. Een vrijloting betekent wel een gewonnen partij, maar eigenlijk zit geen enkele speler daar op te wachten. Onder de elf equipes waren acht mix-teams, twee mannenteams en één vrouwenteam.

Er werden drie voorronden gespeeld, waarna een tussenstand opgemaakt werd. Driet equipes bleven ongeslagen en plaatsten zich voor de halve finales. De vierde equipe die zich voor de halve finale plaatste had twee winstpartijen en een verlies, maar hadden het beste punten saldo. Voor de overige equipees was er nog een kans om een fles wijn te winnen.

De equipe Ina Hoekstra/Henk van Rekum (kampioen in 2013) verloor de halve finale. Dat deed de equipe Jannie van Kooten/Ton Boersma ook. De finale ging tussen de kampioen van 2011 en de kampioen van 2014. Bij de invallende schemering toonde de kampioen van 2011 zich de sterkste. Het strak plaatsen van Alfonso Atanes en het met grote trefzekerheid schieten van Günther Jacobs was de basis waarop dit kampioenschap gewonnen werd, Ria van Beel/Hans van der Wal in de slotfase van de partij dat niet evenaren.

Voor Alfonso was dit zijn twee titel clubkampioen in 2015. Eerder veroverde hij ook de titel in het enkelspel (tête-à-tête)

De eindstand:

  1. Alfonso Atanes Limia/Günther Jacobs;
  2. Ria van Beek/Hans van der Wal;
  3. Ina Hoekstra/Henk van Rekum;t

Jannie van Kooten/Ton Boersma;.

De winnaars van de wijnprijzen waren:

Jelle Pekelharing/Alex Smit en Jeroen Stiekema/Angèle Smit.

 

Het volgende clubevenement is het Surprisetoernooi op zondag 29 novemberi 2015.

Wilt u meer weten over Boule Union Thamen, raadpleeg dan onze website www.buthamen.nl of neem contact op met Henk van Rekum, tel. 0297-565377 of email redactie@buthamen.nl.