Laatste editie
Twitter

De negende speeldag bracht het eerste team van Boule Union Thamen alleen aan kop op de ranglijst van de Nationale Petanque Competitie in poule 6 van de vijfde divisie. De tegenstander op deze speeldag was het vijfde team van PU Kennemerland. De thuiswedstrijd van BUT werd weer gespeeld in de overdekte accommodatie van OSB in Bodegraven. Dat was maar goed ook, want de sneeuw maakte buitenspelen onmogelijk, nog los van de temperatuur. BUT ging goed van start door twee van de drie doublettenpartijen in de openingsronde te winnen. Dat ging niet eenvoudig, want de tegenstanders wonnen alle drie de toss en kozen voor het gladde terrein, terwijl de spelers van BUT juist een voorkeur hebben voor een wat grovere ondergrond. Maar petanque kan op elke soort ondergrond gespeeld worden, dus moet je ook trainen op gladdere en hardere ondergrond. In de triplettenronde werd duidelijk dat onze spelers zich snel aan de omstandigheden hadden aangepast en de twee triplettenpartijen werden met respectievelijk 13-2 en 13-5 gewonnen. Met een stand van 4-1 ging het teams de afsluitende doublettenronden in met de wetenschap dat er niet meer verloren kon worden. Een gelijk spel was in ieder geval zeker, maar winst was de opdracht. Al snel was die binnen. Het bijna onverslaanbare koppel Niels van Diemen/Joan van Rekum bracht de tegenstander een keurige 13-4 nederlaag toe en stelde de totaaloverwinning daarmee veilig. De twee overige doubletten hadden het moeilijk en kregen niet echt grip op het spel. De teamcoach hoopte dat de wetenschap, dat hun partijen niet meer van belang waren voor de totaaloverwinning, hun vleugels zou geven en alsnog de partij naar hun hand zou zetten. Helaas gebeurde dat niet en werd met respectievelijk 9-13 en 6-13 verloren. Maar dat drukte de overwinningssfeer niet. Daar medekoploper Les Boules Fleuries uit Lisse gelijkspeelde tegen Petanque Lijnden kwam BUT 1 alleen aan kop met een punt voorsprong.

 

Het tweede team van BUT moest tegen Les Pointeurs in Alphen aan de Rijn. In poule 10 van de zesde divisie nadert het einde van de competitie, want er volgen na deze speeldag volgen er nog twee.

Ook tegen Les Pointeurs kwam het tweede team niet tot een overwinning. Ze zaten er best dicht bij, want als de verlies met 12-13 en 11-13 ongezet was in een overwinning was het een gelijkspel geworden. De belangrijkste reden dat er nog geen overwinning geboekt is, ligt toch wel in de onervarenheid van de merendeel van de spelers. De meeste spelers hebben geen of nauwelijks ervaring in het deelnemen aan petanquecompetities en vooral met het speelsysteem in de Nationale Petangue Competitie. Dit jaar moet ook gezien worden als een leerjaar. Er is geen angst voor degradatie, want er is geen lagere divisie. Zolang het speelplezier de boventoon heeft, is er niets mis met verliezen van sterkere tegenstanders. Het verlies van 5-3 tegen een ervaren tegenstander als Les Pointeurs grenst eigenlijk al aan een overwinning betekende. Het zomerseizoen kan mooi als trainingsperiode gebruikt worden in de aanloop naar de volgende editie van deze mooie competitie.

De volgende ontmoeting van tem 1 is op 25 februari. De tegenstander is dan Les Bohémiens uit Amsterdam-Osdorp. Bohémiens beschikt niet over een eigen overdekte accommodatie. De ontmoeting wordt bij een andere vereniging met een overdekte accommodatie gespeeld.

Team 2 speelt pas weer op 11 maart. Zij moeten dan naar Goude voor de ontmoeting met de gelijknamige vereniging.

 

Zaterdag 18 februari organiseert Boule Union Thamen voor haar leden het Valentijntoernooi. Dit toernooi wordt gespeeld met vaste doubletten en begint om 11.00 uur op de accommodatie aan de Vuurlijn bij het honkbalveld.

 

Meer weten over petanque als wedstrijdsport of recreatiesport? Kijk dan op www.buthamen.nl of neem contact op met Henk van Rekum, 06 12390091