De regionale herfststage in Leiden zaterdag 24 oktober in de middag. Marc Jongsten (vijfde dan) verzorgt deze stage en heet alle gasten hartelijk welkom. “De stage is eigenlijk bedoeld om de drukte op de grote stages wat af te laten nemen, maar ook deze stages worden steeds drukker.” Er zitten zeker vijftig aikidoka’s op de mat te luisteren naar Marc. Thema vandaag is leren werken met marges.
Vanuit Aikido Groene Hart (AGH) zijn zo’n tien mensen om Rob Heijna uit Harmelen te steunen die vanmiddag zijn zwarte band examen gaat doen. Geen sinecure voor iemand van bijna zeventig. De jeugd van AGH wordt vertegenwoordigd door Britt. Marc: “Aikido gaat over het leren balanceren tussen de twee uitersten van aan de ene kant power en aan de andere kant sensitiviteit. We gaan vandaag aan de slag met de pool sensitiviteit. Licht werken dus de hele stage.” We starten met de techniek aihanmi ikkyo ura. Voor je vastgepakt wordt al je hand in de lucht doen en je achterste voet plaatsen onder het contactpunt op de as. We pakken dit later door met een andere aanval jodan tsuki en daarna met irimi nage.
Marc merkt op dat aikido ook gaat over duurzaamheid. “Je moet eigenlijk iets heel vaak doen om te weten of het goed is voor je. Stel je komt bij een bakker en er wordt je gevraagd om deeg te kneden. Je krijgt een grote bonk en gaat ermee aan de slag. Na zo’n tien minuten heb je overal pijn in je lijf en komt de bakker langs: dit gaat prima zo, nog ongeveer vijf uurtjes en het is klaar. Dan moet je een vorm zoeken waar het werken lichter wordt. Het zoeken van efficiency. Dat maakt bewegingsvormen als aikido zo aantrekkelijk. Je komt jezelf tegen. Door veel te doen en vooral vaak te herhalen, wordt de manier van bewegen steeds natuurlijker.” Bij het lichter werken geeft hij het voorbeeld van een contragewicht in een lift. In de entree zak je met je buik naar beneden en tegelijkertijd met je hand omhoog, als een soort veer. Autonoom bewegen. In het tweede deel van de stage vervolgt het werk maar dan met andere aanvallen als katate dori. Heerlijke vormen om licht te werken met als doel vandaag: het afleren om kracht te gebruiken; en dat valt echt niet mee.
Om vijf uur de examens. Rob Heijna licht gespannen loopt naar het midden van de mat en start met zijn zwarte band examen. Hij werkt rustig en buigt diep door zijn knieën. Knap hoor hoe kalm hij blijft en beheerst hij werkt. Marc vertelt dat je een goede dojo kunt herkennen aan een plaats waar jong en oud samenwerken. Een plek waar ook ouderen zijn en blijven; nog steeds hun voeding kunnen halen. Goed leren bewegen, kunnen we van de jeugd leren. Dat zagen we aan Britt toen ze voor de klas iets voor moest doen. Na zijn examen moest Rob even op adem komen, zag ik vanuit mijn ooghoek aan de kant. Petje af hoor: best pittig zo’n shodan examen en al helemaal als je bijna zeventig bent. Na de mededeling dat hij was geslaagd, gaf Marc tevens aan dat Rob keurig en heel waardig zijn examen had afgelegd. Rob is na zijn zestigste pas begonnen met aikido vooral om wat meer te bewegen. Een mooi aspect van aikido vindt hij: dat iedereen elkaar helpt om verder te komen.
Rob: “Aikido is meer een vechtkunst dan een vechtsport; je beschadigt de tegenstander niet maar brengt hem – of haar – blessurevrij onder controle. Dat gaat het beste door er niet als een blok voor te gaan staan maar de aanval in andere banen te leiden door gebruik te maken van de energie van de aanvaller. Dat werkt niet alleen in de dojo maar ook mentaal in het dagelijks leven. En mocht het een keer niet werken, dan raakt er in ieder geval niemand geblesseerd. Dat vind ik prettig. Ook ervaar ik de positieve fysieke voordelen van aikido. Zo buk ik bijvoorbeeld niet meer als ik onder laaghangende takken door moet maar ga ik iets door de knieën. Aikido zorgt dat het lichaam flexibeler blijft, goed om de kleinkinderen bij te kunnen houden. En de conditie gaat er ook op vooruit. Mooi dat dat allemaal nog kan als je al tot de oudere jongeren behoort. Ik denk het zelf nog lang te kunnen doen en hoop op mijn vijfennegentigste nog op de mat te staan.” Marc merkt terecht op dat alle leraren trots zijn op onze senioren. Een loftrompet voor deze nestors die als sieraden rondlopen in onze dojo’s!
Meer informatie
Voor vragen over dit bericht kan contact worden opgenomen met Peter van Lier van Aikido Groene Hart (info@aikidogroenehart.nl).