Laatste editie
Twitter

Karter Max Sadurski is jong maar supersnel

 

GENK – Hij moest ervoor knokken, maar opgeven deed karter Max Sadurski nooit en zie: een fraai eindresultaat tijdens de eerste ronde van het Benelux-kampioenschap. De pas achtjarige rijder uit Kudelstaart werd zondag in Genk derde in de Micromax-klasse en kende daarmee een uitstekend begin van het kampioenschap.

 

“Ik ben heel blij. Het was een moeilijk weekend, heel zwaar”, zei Max. “Het was best wel warm en de kart had heel veel grip waardoor het sturen heel zwaar was.” Toch was hij niet echt verbaasd dat hij na afloop op het podium stond. “Ik had er wel een klein beetje op gehoopt. Ik dacht: van tevoren het moet wel lukken. De vrije trainingen gingen al goed. Ik had meestal goede tijden.”

 

Zodoende hoorde hij het hele weekeinde bij de snelste jongens in de Micromax-klasse. En dat in het BNL-kampioenschap waarin traditioneel veel sterke rijders uit het buitenland meedoen. Tel daarbij op dat de jonge Noord-Hollander één van de jongste rijders is van het kampioenschap, en daardoor lichamelijk nog niet zo sterk is als een hoop van zijn concurrenten, en je kunt stellen dat hij een knap weekeinde achter de rug heeft.

 

Vier races in één weekeinde is altijd zwaar en spannend, vond Max. Maar vooral race vier was zwaar en spannend geweest. Daarin moest de rijder van topteam MdB Motorsport tot en met de laatste bocht knokken voor zijn positie. Rondenlang reed hij op de tweede plek achter leider Tommie van der Struijs en steeds was hij in gevecht met de Belg Thomas Strauven. Hoewel Max er steeds in slaagde zijn plek te heroveren als Strauven hem voorbij was gegaan, konden twee jongens door dat gevecht aansluiten.

 

Toen dat gebeurde, raakte Max zijn tweede plek kwijt en reed hij een tijdje op de vierde plek.  “Ik dacht op een gegeven moment dat ik vierde zou worden, maar in de laatste bocht heb ik nog geprobeerd de nummer drie in te halen. Ik dacht: ik zal wel zien of het lukt. En het lukte. Dat was heel leuk.”

 

Zo eindigde op de respectievelijke tweede, derde, derde en nog eens een derde plaats in de vier manches. Goed voor de derde plaats in het totaalklassement. Een uitstekend begin van het kampioenschap dus voor Max. “Ik heb in de winter veel getraind”, verklapte hij. “En dit jaar ga ik wat meer wedstrijden rijden dan vorig jaar. Het zijn er wel meer dan tien. Heel leuk.”

 

Want Max rijdt behalve het BNL-kampioenschap ook het Nederlands kampioenschap van Chrono. Bovendien zal hij een aantal wedstrijden rijden van het Pools kampioenschap bij Elite Racing, het team van de in Polen woonachtige Nederlander Frank van der Windt. Max vond het allemaal prima. Als hij maar kan racen. “Dat is het leukste dat ik ken om te doen!

 

Max Sadurksi wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Passiflora, Salaba BV, Paul Zaal in Waverveen, Dennis Zaal Metaalbewerking en MdB Motorsport.