Laatste editie
Twitter

GENK – Nog maar een rookie in de Rotax Max Junioren-klasse bewees Bruno Mulders zondag in Genk nu al bij de Europese top te horen. Het twaalfjarige karttalent uit Bosch en Duin werd derde in het dagklassement tijdens de eerste ronde van de Euro Trophy. Een resultaat waarop hij terecht trots was.

“Ik ben hier echt wel blij mee”, zei een blije Bruno. “Ik had verwacht dat ik in de top tien zou kunnen rijden. En misschien, als het beter zou gaan, een podium.” Het werd dus het laatste. Dat was mede te danken aan zijn uitstekende kwaliteiten als regenrijder. Want hoewel de raceweek in Genk broeierig en snikheet was geweest, had het zondag in beide finales zowaar geregend. Dat was een kolfje naar Bruno’s hand, die graag in de regen rijdt en al vaak heeft bewezen in die omstandigheden goed uit de voeten te kunnen. Toen hij de tent van zijn team CRG Holland verliet voor de eerste finale, regende het nog niet. Maar afgaande op de weersverwachting had hij uit voorzorg regenbanden laten monteren. En jawel, vlak voordat de rijders de baan op mochten, begon het te gieten. “Inhalen werd door de regen wel wat makkelijker”, zei Bruno. Tegelijkertijd zijn de omstandigheden op de baan dan ook een stuk listiger, zoals hij even later ook zelf ervoer. “Ik vloog van de baan. Daardoor viel ik terug naar de laatste plaats en moest ik het hele veld opnieuw inhalen.” Dat lukte hem wonderwel, want Bruno werkte zich in een razend tempo terug naar voren, met een knappe vierde plaats als resultaat.

Tijdens de start van de tweede finale moest hij wachten op de rijder voor hem van wie de motor was uitgevallen. Dat akkefietje, waar Bruno helemaal niks aan kon doen, kostte hem zes plekken. “Ik reed nog terug naar plek drie en toen begon het vizier van mijn nieuwe helm te beslaan die ik nog niet had getest in de regen. Ik zakte terug naar plek vijf. Dat was jammer, maar omdat ik uiteindelijk toch nog derde ben geworden in het dagklassement was ik wel blij over het hele weekend. Het is Lekker om op het podium te staan!”

Zeker ook niet onbelangrijk is dat Bruno in Genk weer het nodige zelfvertrouwen opdeed. Hoewel het fanatieke talent nog ‘maar’ een rookie is, bewees hij dat hij nu al bij de besten van Europa hoort. En overigens niet alleen in natte omstandigheden. Ook op een droge baan was zijn snelheid goed, zoals hij in de vele trainingssessies liet zien met scherpe rondetijden.

Daarna verliepen de kwalificatie (P12: “Ik had mezelf te veel druk opgelegd”) en de heats niet helemaal naar wens. In de tweede heat werd hij zelfs van de baan getikt en moest hij achteraan opnieuw beginnen. Maar even later liet hij in de finales zien dat nooit opgeven loont. En: dat hij de snelheid heeft om voor de podiumplaatsen te strijden. “Dat gaf echt een lekker gevoel.” Bruno’s opmars is opmerkelijk. Vorig jaar reed hij aan het einde van het seizoen in het BNL-kampioenschap voor het eerst races bij de Junioren. Dat was om te wennen aan de kart en het niveau. “Toen zat ik achteraan het middenveld omdat ik nog moest leren racen bij de Junioren. De rijders zitten qua niveau dichter bij elkaar en ze zijn agressiever in de race. Dat maakt het wat meer uitdagend.” Dit seizoen zou hij veel races rijden om zich zo snel mogelijk terug in de top te rijden, zoals hij dat in de Minimax-klasse gewend was geweest. En toen kwam corona. Lag het seizoen ineens op zijn gat. Bruno reed ruim drie maanden lang geen meter. Dat terwijl hij nog genoeg te leren had in de Junioren-kart, wist hij. Stilzitten was er evenwel niet bij voor de snelle Utrechter, die dit jaar behalve het EK ook het NK en het BNL-kampioenschap rijdt. “Ik heb in die periode veel gereden op de simulator thuis. Ook heb ik veel hardgelopen en ben ik gaan opdrukken om sterker te worden.” Zijn eerste race na corona was de BNL Kick-Off 2.0. Dat was begin juli, ook in Genk. Hij werd toen twaalfde in het totaalklassement. “Ik maakte toen nog wat fouten”, zei Bruno. Hoe verklaarde hij dan dat hij dan nu op Europees niveau zowaar op het podium eindigde? “Ik heb afgelopen woensdag, donderdag en vrijdag veel getraind en daarvan veel geleerd. Ik heb sowieso flinke stappen gezet de afgelopen weken.” Dat kan hij komend weekeinde in Eindhoven al opnieuw bewijzen. Dan staan de eerste twee ronden van het Nederlands kampioenschap op het programma. Bruno: “Ik denk dat ik daar ook vooraan moet kunnen rijden, ik hoop er te kunnen meedoen om de eerste plek. Dat ga ik ook zeker proberen!”

Bruno Mulders wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door HTG, Nemaco, Holdinga Matthijssen Kraak Notarissen, UNN Personeel en Liverbird, NA Invest en #MySD.