Laatste editie
Twitter

Max Sadurski bevestigt talent met kampioensbeker BMC

 

GENK – In zijn rode colbertje was Max Sadurski keurig gekleed voor de gelegenheid, zaterdagavond in Genk. Het achtjarige karttalent uit Kudelstaart kreeg tijdens de prijsuitreiking van het BMC-kampioenschap een machtige beker voor zijn winst in de Rotax Max Micromax-klasse. En dat zorgde, niet heel verrassend, voor een grote grijns op het gezicht van de piepjonge snelheidsduivel.

 

“Ik vind het leuk dat ik kampioen ben”, zei Max triomfantelijk nadat hij zijn kampioensbeker in ontvangst had genomen. Waarom? Omdat hij om kampioen te worden is gaan karten natuurlijk, maar ook om een andere reden. “Omdat ik de Belgen heb verslagen.”

 

Want het BMC is het open Belgische kampioenschap Rotax Max, en daar had hij, Max Sadurski uit Kudelstaart, toch maar mooi iedereen klop gegeven. Makkelijk was dat overigens niet geweest, bekende hij. “Soms wilden jongens me inhalen en dan moest ik verdedigen.” Dat had hij dus goed gedaan, want kampioen word je niet zomaar.

 

Max had bovendien een punt, want de Micromax-klasse was ook dit jaar sterk bezet. “Veel jongens zijn ongeveer even snel. Ik heb er heel hard voor moeten vechten. Daarom vond ik het ook een leuk kampioenschap. En je leert ervan. Vooral bij de start. Een paar starts gingen mis bij mij dit jaar, omdat het heel druk was op de baan. En ook tijdens de kwalificaties ging het weleens mis. Dat wil ik verbeteren volgend seizoen.”

 

Pas acht jaar oud was hij dus al kritisch op zichzelf. Dat belooft nog wat voor de toekomst, want rijders die zich continu willen verbeteren, komen het verst. Het was dan ook niet eens heel verrassend dat Max nu al, op zo’n jonge leeftijd, kampioen is geworden. En eigenlijk was het een min of meer logische voortzetting van zijn steile groeicurve als karter.

 

Vorig jaar was hij in het Nederlands kampioenschap al derde geworden bij de rookies. En tijdens de NK-ronde in Spa had hij het zelfs gepresteerd om als derde te eindigen in het dagklassement. Wat goed is, komt immers snel en dus kon Max zaterdag de winnaarsbeker boven zijn hoofd tillen. “Kampioen voelt echt wel beter dan de derde plek bij de rookies”, verzekerde hij.

 

Hoe hij dat zo voor elkaar had gekregen? “Ik heb heel veel geleerd van Mike (de Bruin, zijn teammanager, red.). Nu wil ik volgend jaar proberen Nederlands kampioen te worden.” Want die titel ontbreekt nog, en omdat Max nog zo jong is, blijft hij nog een jaar in de Micromax-klasse rijden. “We gaan ook weer Europese wedstrijden rijden. Dat vind ik ook heel leuk.”

 

Hoewel Max blij was met zijn titel in het BMC-kampioenschap noemde hij zijn deelname aan de Rotax International Trophy in Le Mans, het WK voor Rotax Max-rijders, de misschien wel mooiste race van zijn seizoen. “Omdat ik daar achtste ben geworden. Ik heb in Le Mans heel veel geleerd omdat de jongens die daar meededen, nog meer kunnen dan in de BMC. Ook werd er veel gebeukt. Dat vond ik niet echt leuk, maar je leert zo wel voor jezelf opkomen.”

 

Voor Max zit het seizoen er nu bijna op. Hem wacht alleen nog de laatste ronde van de Dutch Rotax Max Challenge. Die wordt in het weekeinde van 1 en 2 november gehouden op het circuit van Genk. “Ik heb er zin in. Ik ga er mijn best doen en daarna ga ik trainen voor volgend seizoen!”

 

Max bedankt Vincent de Fuik.