Laatste editie
Twitter

Vorige week maandag verdedigde Sportfysiotherapeut Esther de Vries haar afstudeeronderzoek naar blessures bij meisjes in de groeispurt. Het onderzoek vond plaats aan het begin van trainingsseizoen 2015/2016 bij 134 sportende meisjes uit de Ronde Venen. Bij aanvang het onderzoek was bepaald in welk deel van de groeispurt de deelnemers zich bevonden en gedurende het onderzoek lieten de deelnemers weten hoeveel uur zij aan sport deden en of ze geblesseerd waren geraakt. De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt en daaruit bleek dat de meeste blessures zich midden in de groeispurt voordeden op het moment dat de meisjes het snelst groeien (groeifase 2). Gedurende deze periode lopen de meisjes 1,93 keer zoveel risico op een sportblessure dan voordat ze aan hun groeispurt  (groeifase 1) beginnen en 1,44 keer zoveel risico dan de periode na hun hoogste groeisnelheid (groeifase 3). In groeifase 3 is het hoge blessurerisico nog niet helemaal geweken, want in deze fase maakt de lengtegroei plaats voor toename in spiermassa. Door de beschikking over meer spierkracht en nog niet herstelde coördinatie liggen juist de overbelastingsblessures meer op de loer.

Uit het onderzoek bleek dat de meeste blessures zich in de groeispurt voordoen in de knieën en de enkels. Juist de meisjes die aan teamsporten doen waarbij veel gewend en gekeerd moet worden, lopen tijdens hun groeispurt meer kan op blessures aan de benen. Bij sporten als voetbal, hockey, korfbal en handbal zouden trainers en coaches rekening kunnen houden met de groeispurt van hun jeugdsporters. In welke mate de training- of wedstrijdbelasting zou moeten worden aangepast is in dit onderzoek niet onderzocht, maar vanuit andere wetenschappelijke artikelen zijn hier wel adviezen over te geven.

Sportfysiotherapeut Esther de Vries mag vanaf nu de titel Master of Science dragen en zal zich de komende jaren meer gaan richten op de sportende jeugd en het voorkomen van blessures. Zij is werkzaam bij MTC Mijdrecht en mocht u vragen hebben over uw sportende kind en de groeifase waarin hij/zij zich bevindt, dan kan u contact met haar opnemen. Ook wanneer er reeds sprake is van een (sport)blessure bent u bij MTC Mijdrecht aan het juiste adres. Sportclubs die geïnteresseerd zijn in de groeispurt van hun jeugdleden en tips willen om blessures te voorkomen kunnen ook contact opnemen met Esther.