Laatste editie
Twitter

Op 19 en 20 januari vond de Challenge International de Paris plaats, de grootste en meest prestigieuze World Cup voor floretschermers. Daniël Giacon van SchermCentrum Amsterdam (SCA) maakte hier zijn debuut.

Op vrijdag stond Giacon na drie winst- en drie verliespartijen in zijn poule op positie 103 van de 237 schermers die aan de voorronde meededen. Daarmee had hij op deze voorronde dag een vrijstelling op het tableau 256 en bereikte als enige Nederlander het tableau 128. Daar trof hij Choi uit Hong Kong. Na een spannende partij wist Giacon met 15-14 te winnen. Na nogmaals een winstpartij tegen Tirado uit Puerto Rico had hij zich geplaatst bij de beste 64 schermers op het hoofdtoernooi.

Op zaterdag trof de 17-jarige schermer de nummer twee op de wereldranglijst, de Amerikaanse Massialas. Giacon schermde goed en geconcentreerd en wist steeds een voorsprong te houden op de winnaar van de vorige editie van het toernooi. Uiteindelijk won hij de partij met 15-8 en zorgde voor een sensatie in het Stade Pierre de Coubertin. Zijn schreeuw na de overwinning zal door half Parijs gehoord zijn.

Op Tableau 32 trof Giacon weer een Amerikaan, dit maal de eveneens jonge Tourette. Deze enerverende en dynamische partij werd verloren met 11-15. Giacon behaalde een voor Nederland zeer uitzonderlijke 32e plaats.

Giacon werd in Parijs gecoacht door bondscoach Andrea Borella, de Olympisch kampioen die dit Parijse toernooi in zijn jonge jaren zelf op zijn naam schreef en die met zijn inbreng het Nederlandse floretschermen weer langzaam op de kaart zet.

Na deze World Cup staat Giacon op een 117e positie op de Wereldranglijst voor senioren en heeft hij zich als eerste Nederlander gekwalificeerd voor de Europese en Wereldkampioenschappen voor senioren.

Ter informatie: de partijen van zaterdag zijn terug te zien via Youtube:

Meer informatie over Daniël Giacon staat op zijn website: www.danielgiacon.nl

Contact via: Ursela van den Anker , tel: 06-83339793, mail: uvdanker@hotmail.com