In november 2013 start er weer een Open Water cursus in het zwembad Kikkerfort te Breukelen.
Hieronder kun je lezen wat de cursus inhoudt.
De cursusprijs € 399,00 voor een Open Water Cursus is inclusief:
- Theorieboek
- Theorielessen
- Logboek en duiktabel
- Alle zwembadmodules
- Het luchtverbruik in het zwembad (de vullingen van de persluchtflessen dus)
- Huur shorty voor in het zwembad
- De buitenwaterduiken voor je Junior Open Water examen (4 in totaal verspreid over twee dagen)
- Huur van het pak dat je in het buitenwater aan hebt ( meestal een ‘dubbel 7’, dat is een pak van 7 mm over je hele lijf met lange mouwen en lange pijpen, plus daarover heen nog een hesje met korte mouwen en kap dat ook 7 mm dik is.
- Examenkosten en de felbegeerde duikpas J
De meeste mensen schaffen in de loop van de zwembadlessen zelf al hun snorkeluitrusting aan (d.w.z.: snorkel, masker en vinnen), maar daarvoor raden we mensen ook altijd aan eerst zoveel mogelijk verschillende materialen uit te proberen. Zo weet je tenminste zeker dat je iets aanschaft wat echt voor jou geschikt is zodat je er langer mee kunt doen!
Wat je in de theorielessen leert, gaat kort gezegd over alle basisinformatie die je moet kennen om veilig te kunnen duiken. Waar alle materialen voor dienen, hoe je jezelf kunt redden, de do’s and don’t, maar ook wat er fysiek met je lichaam (bv je longen) gebeurt als je dieper duikt, etcetera. De theorielessen voor een grote groep zijn meestal een paar zaterdag(middag)en in Vinkeveen (thuisbasis van Airdiving).
Voor de zwembadlessen krijg je een briefing, waarin je uitgelegd krijgt wat je voor oefeningen (‘skills’) onder water gaat doen. Alle oefeningen zijn erop gericht om je zekerder te maken onder water zodat je als er iets gebeurt het onder water op kunt lossen, of te weten wanneer je iets niet onder water op kunt lossen en dus veilig en gecontroleerd aan de opstijging moet beginnen. In de eerste les leert een instructeur je onder meer je ademautomaat onder water terug te zoeken, water wat in je masker is gelopen weer weg te laten lopen en in een stabiele positie te staan (‘vintippen’) waarbij je zo min mogelijk onderwaterleven beschadigt, wat volgt is onder meer je masker helemaal af, je vestje uit doen en weer aan doen, gebruik maken van de octopus van je buddy (dat is die gele reserve automaat) en een noodopstijging maken. In het zwembad zelf wordt alles ook nog eens voorgedaan door de instructeur waarna je het nadoet. Divemasters herhalen daarna de skills die je al hebt geleerd. Na afloop van de zwembadles wordt altijd kort besproken wat er die avond in het zwembad is gedaan aan oefeningen, wat goed ging en wat nog beter kan cq waar je aan moet denken.
In het buitenwater vormen de 4 duiken samen je ‘examen’. Het is dus niet echt een examen waarin je niet af mag kijken zogezegd, je laat gewoon zien dat je nog weet wat je in het zwembad hebt geleerd. Afhankelijk van de temperatuur (kouder water betekent dat je minder lang onder water kunt zijn) proberen we altijd in de eerste twee duiken alle oefeningen die je in het zwembad hebt geleerd te doen. Hier worden de oefeningen niet meer voorgedaan. Aan het eind van elke duik ga je ook nog een rondje zwemmen langs de objecten die zijn afgezonken in Vinkeveen. In de derde duik krijg je een klein stukje navigatie (= zelf de weg terug naar de kant vinden) en in de vierde duik laat je zien dat je met een buddy zelf vrij rond kunt zwemmen (op je diepte letten, zelf de route uitstippelen en zelf weer terugkomen naar de kant. Een divemaster/instructeur zwemt dan achter je aan in plaats van voor je uit.
Wil je starten met de cursus of eerst een introductie duik maken, neem contact met op ons via info@airdiving.nl en /of kijk op www.airdiving.nl.