Laatste editie
Twitter

 

O, wat een mooie dag was het. Een hele mooie dag om een stuk te fietsen; alleen of samen. Mensen op de racefiets, velen op een elektrische fiets. Maar gelukkig ook nog veel ‘gewone’ fietsen. En de opbrengst was voor een goed doel. Afgelopen zondag 4 juni organiseerde de Stichting Dorpentocht de alom bekende Dorpentocht – fietstocht. De 40e editie. Dus een jubileum en de Stichting Dorpentocht had dus een prijsvraag georganiseerd met mooie prijzen.

Ruim 2.250 deelnemers meldden zich op één van de vele startposten, die door de vrijwilligers van de Stichting Dorpentocht vrolijk waren opgetuigd met vlaggetjes in vele kleuren en mooie Beach vlaggen in de ‘huiskleur’ van de Stichting Dorpentocht, fel oranje.

De 40e versie van de Dorpentocht was ouderwets gezellig. Veel oude bekenden. Het weer was met 20 graden buitengewoon geschikt voor een leuke fietstocht door de mooie omgeving van Amstelveen. Daarom besloten ruim 2.250 mensen om deel te nemen aan dé recreatieve fietstocht van het jaar om zo geld te verzamelen voor het goede doel. Dit jaar was dat goede doel de Stichting Dream4kids. In totaal is een bedrag van € 6.500 bijeen gefietst. Stichting Dream4kids organiseert droomdagen voor kinderen tussen 6 en 12 jaar die te kampen hebben met een jeugdtrauma. Dream4Kids laat de allergrootste dromen van kinderen in vervulling te laten gaan tijdens een, op maat gemaakte droomdag. Dit draagt bij aan het vertrouwen in zichzelf en de wereld en het geeft moed en positieve energie om weer in dromen te geloven.

Ruim vóór de officiële starttijd van 09:30 uur stonden de eerste deelnemers al ongeduldig te wachten om te mogen vertrekken. Enkele vrijwilligers van De Dorpentocht waren toen nog bezig om hun startpost op te bouwen en te verfraaien met veel en fel gekleurde vlaggetjes.

De Stichting Dorpentocht had eerder, in mei, bijna 4.000 uitnodigingen verspreid. Want elke deelnemer die zijn naam en adres tijdens de fietstocht achterlaat, ontvangt het jaar erop zo’n uitnodiging. Maar veel deelnemers hebben zich enthousiast laten maken door de aankondigingen in de regionale kranten. Of na het interview met de scheidende en nieuwe voorzitter van de Stichting Dorpentocht op Radio Aalsmeer.

De startposten van de Dorpentocht waren dit jaar: Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel, Mijdrecht, Uithoorn, De Kwakel, Aalsmeer en Nieuw Oosteinde. Omdat het mooi fietsweer was, kozen veel deelnemers voor de traditionele afstand van 55 kilometer. En voor wie dat toch te lang was, koos voor de 35-kilometer afstand.

Voor het geld hoefde men het in ieder geval niet te laten. Voor een bedrag van slechts € 4,50 kon men al deelnemen. En in de voorverkoop bij de boekhandelaren Bruna in Amstelveen en Aalsmeer, Mondria In Mijdrecht, Van Hilten in Uithoorn betaalde men slechts € 3,50. Steeds meer mensen kochten vooraf een startbewijs via de website van de Stichting Dorpentocht.

Ook deze 40e editie startte in Amstelveen, Keizer Karel College om precies te zijn. Van daar ging de route langs riviertjes en weilanden door het groene hart met de plaatsen Ouderkerk, Stokkelaarsbrug, Botshol, Vinkeveen, Waverveen, Mijdrecht, Uithoorn, De Kwakel, Nieuw Oosteinde en door het Amsterdamse bos terug naar de het Keizer Karel College.

De fietstocht moest met een routebeschrijving worden gefietst. Maar de organisaties had de hele route ook ‘uitgepijld’ met bordjes met het bekende Dorpentochtlogo. Er waren op grote kruisingen zelfs waarschuwingsborden voor het autoverkeer geplaatst. Mede hierdoor zijn er geen ongelukken gebeurd. Een enkeling had pech met een lekke band. Sommigen van hen zijn geholpen door één van de ‘bezemwagens’ die door De Dorpentocht waren ingezet.

Om de zoveel kilometer was er een start- of controlepost, waar men als bewijs van deelname een stempel met een letter ontving. Alle letters op een rij vormden het codewoord van de dag “DREAM4KIDS” (55 km) of “DREAMS4” (35 km). Een volle stempelkaart gaf na afloop bij inlevering recht op het fel begeerde erelint; groen-wit met zwarte opdruk.

Op meerdere plaatsen konden de deelnemers eten of drinken kopen. Maar veel fietsers hebben de schoonheid van de omgeving benut en hebben langs de kant van de weg gepicknickt. Dat gaf voor de fotografen mooie plaatjes. Enkele foto’s zijn te zien op de website van de Dorpentocht, www.dorpentocht.net.

Op zondagavond, direct na de fietstocht, kon de voorzitter van De Dorpentocht, de heer Marco de Knegt, in aanwezigheid en onder luid applaus van alle vrijwilligers -symbolisch- een bedrag van € 6.500 overhandigen aan de voorzitter van de Stichting Dream4kids, die deze gift met veel plezier in ontvangst nam. Hier werden ook de winnaars van de prijsvraag bekend gemaakt. Zij krijgen zeer binnenkort persoonlijk bericht en ontvangen dan hun prijs.

De goede antwoorden

  1. Welk logo heeft De Dorpentocht? = Pijl
  2. Wat was de eerste naam van De Dorpentocht? = Elfdorpentocht
  3. Wie was de oprichter van De Dorpentocht? = Ben Breij
  4. Op welke dag wordt De Dorpentocht gehouden? = 1e zondag in juni
  5. Wat is de huiskleur van De Dorpentocht? = Oranje
  6. In welk jaar werd de eerste Dorpentocht verreden? = 1978
  7. Hoeveel (in euro’s) is er in totaal opgehaald met alle 40 Dorpentochten? = € 178.470,=

In dit verslag mag niet onvermeld blijven, dat deze fietstocht niet mogelijk was geweest zonder de bijna 45 vrijwilligers van de Stichting Dorpentocht en de Stichting Dream4kids. De besturen bedanken hen allemaal voor hun tijd en inzet. Maar de grootste dank gaat uit naar alle deelnemers. Want alleen dankzij hen was het mogelijk om zo’n geweldig bedrag aan het Goede Doel, Stichting Dream4kids te kunnen doneren. Mocht u niet hebben kunnen meefietsen en wilt u toch nog doneren aan het goede doel Dream4Kids, dan kunt u dit doen op rekeningnummer NL63 RABO 0103 4084 87t.n.v. Stichting Dream4Kids

Kortom, het was opnieuw een fietstocht waar zeer veel mensen met heel veel plezier op zullen terugkijken. De volgende Dorpentocht staat al weer gepland en dat is op zondag 3 juni 2018. Zet deze datum alvast in uw agenda. Het bestuur van Stichting Dorpentocht ziet u dan graag terug.