Laatste editie
Twitter

Veel lezers zullen zich afvragen: “Wat is petanque?”

Petanque is een balsport en is in Nederland beter bekend als jeu de boules. Nu denkt u misschien: “Dat is toch dat spelletje dat op dorpspleinen en campings in Frankrijk wordt gespeeld?”. Dat klopt; petanque is daarvan de sportvariant.

Petanque is een internationale wedstrijdsport met WK’s en EK’s en volgt in principe dezelfde regels als de jeu de boulespelers, maar iets strenger.

Er zijn verschillende spelvormen: tripletten (drie tegen drie), doubletten (twee tegen twee, veel recreatieve spelers geven hieraan de voorkeur) en het tête-à-tête (enkelspel). Tot voor kort waren er alleen EK’s en WK’s voor tripletten  (mannen, vrouwen en jeugd). Sinds 2015 is er voor mannen en vrouwen ook een WK en EK tête-à-tête. In 2017 zal het eerste WK doubletten plaatsvinden in Gent, België.

Nederland behoort qua spelersaantallen tot de top van de wereld. Sportief gezien zitten we in de subtop.

Om het petanque beter op de kaart te zetten, heeft de Nederlandse Jeu de Boules Bond een reorganisatie ingezet waarbij de verenigingen en hun spelers centraal staan. De dertien afdelingen van de Bond zijn omgezet in acht districten en er is een nieuwe competitie tussen verenigingen opgezet. Dit is de Nationale Petanque Competitie. Deze speelt zich af in de winterperiode en bestaat uit 14 ontmoetingen op zaterdagen. Bij slecht weer (regen/kou) wordt in principe overdekt gespeeld. De teams van de deelnemende verenigingen bestaan uit 6-9 spelers/speelsters. Per ontmoeting worden drie speelronden tegen één andere vereniging gespeeld. Men start met een doublettenronde, waarbij drie doublettenpartijen worden gespeeld, vervolgens een ronde met twee tripletten en tot slot weer een doublettenronde. Een ontmoeting telt dus in totaal acht partijen, en in elke speelronde komen van elke vereniging zes spelers/speelsters in actie. Een vereniging die tenminste vijf van de acht partijen gewonnen heeft, wint de ontmoeting. Het team krijgt dan twee wedstrijdpunten. Bij een gelijkspel (4-4) worden de wedstrijdpunten gedeeld.

De NPC is verdeeld in divisies. De topdivisie en de tweede divisie hebben in september 2015 de spits afgebeten. Dit najaar starten ook de lagere divisies en de verenigingen hebben er zin in. Ruim 300 teams zijn ingeschreven en dat betekent dat deze winter 1800-2700 spelers actief zullen zijn.

In de regio Amstelland/De Meerlanden zullen de volgende verenigingen aan de NPC deelnemen:

PU Kennemerland (Haarlem), uit de Haarlemmermeer PU Badhoevedorp, Petanque Lijnden en De Spaanse Ruiter (Nieuw-Vennep), JBV Bulderbaan (Amstelveen), Boule Union Thamen (Uithoorn) en Les Bohémiens de Pétanque (Amsterdam-Osdorp).

Het belooft een mooie competitie te worden, die voor de winnaar van de topdivisie een internationaal vervolg krijgt: de winnaar wordt door de bond uitgezonden naar de Eurocup voor verenigingen.  De winnaar van de topdivisie in de competitie 2015/2016, de vereniging PU Kennemerland, heeft zich inmiddels, dankzij een tweede plaats tijdens de voorronde in Italië, geplaatst voor het finaleweekeinde van de Eurocup in december in Zweden.

Petanque, een mooie sport voor alle leeftijden.

Wilt u meer weten over de NPC of over petanque, kijk dan op www.nlpetanque.nl of op de website van bovengenoemde verenigingen. Deze kunt u vinden via www.njbb.nl.

U kunt ook contact opnemen Henk van Rekum, tel. 0297-565377, email redactie@buthamen.nl.