Er is al weer een maand voorbij sinds de jaarwisseling. De ervaring leert dat nu de eerste barstjes in de goede voornemens komen. Dit hoeft natuurlijk niet. Ook jij kan het volhouden. Ben jij vanaf 1 (oke, misschien 2) januari vol aan de bak gegaan met sporten, gezond eten, etc? Top! Ga hier lekker mee door. Ik heb wat tips voor je om het ook echt vol te houden, zodat je nooit meer opnieuw hoeft te beginnen.
1. Leer van het verleden
Als je bent zoals de meeste mensen heb je in het verleden vergelijkbare goede voornemens en/of doelen gehad. Hoe ging het toen? Sommige dingen zullen goed zijn gegaan en andere minder goed. Hier kun je dus van leren. Waarvan je weet dat het niet goed is gegaan doe je dus niet meer en wat wel goed is gegaan daar doe je dus meer van. Alleen één waarschuwing: dat ene dieet waar je zo goed van afgevallen bent, werkte niet want anders had je nu niet weer hetzelfde idee. Dus kijk wel naar wat werkte. Wat hield je vol wat betreft gezond eten? Wat vond je leuk om te doen wat betreft beweging en sport? Zo heb ik een aantal mensen in mijn bootcamplessen die sporten in de sportschool niet volhouden, maar nu wel. Dit is omdat ze het lekker vinden om buiten te zijn.
2. Bepaal je doelen en koppel er handeling aan
Goede voornemens zijn niks anders dan bepaalde doelen die je hebt. Alleen goede voornemens worden vaak te algemeen gesteld. Stel een doel voor jezelf die zo specifiek mogelijk is. Dan is het duidelijk of je hem wel/niet gehaald hebt en wat je ervoor moet doen. Bepaal daarbij ook een einddatum dat je dit doel wilt halen, maar houd het alsjeblieft wel realistisch.
Nu je weet welk doel je wilt gaan halen, koppel je er je handelingen/acties aan. Hiermee bedoel ik dat je bepaalt HOE je het gaat doen. Dus hoe vaak per week en op welke dag(en) ga je sporten? Aan mijn bootcampdeelnemers adviseer ik vaak om hun vaste dagen te kiezen en ook alvast te weten op welke dag ze kunnen gaan als ze op hun vaste dag niet kunnen. Welke afspraken maak je met jezelf wat betreft voeding? Wat doe je met slapen? Etc. En aan deze doelen kun je ook data koppelen. Wat daarbij ook belangrijk is: Niet alles hoeft tegelijk. Het gaat om gedrag dat je op de lange termijn kan volhouden. Dus geef jezelf die tijd ook.
3. Zorg voor alternatieven
Het kan altijd een keer gebeuren dat iets niet kan gaan zoals gepland. That’s life. Om ervoor te zorgen dat dit je doelen niet in de weg zit, is het belangrijk om al alternatieven voorhanden te hebben. Als je dit van te voren namelijk al weet, is de kans veel groter dat je dit ook gaat doen en het dus ook allemaal gaat volhouden. Voorbeelden van alternatieven zijn:
- Als ik op mijn vaste dag niet kan sporten dan ga ik op een andere dag.
- Als ik de deur niet uit kan om te sporten dan sport ik thuis.
- Als ik ziek ben dan plan ik gelijk de dag in dat ik weer ga sporten als ik weer beter ben.
- Als ik uit eten ga, dan bekijk ik van tevoren al het menu op internet.
- Als ik een feestje heb, dan eet ik… en drink ik…
- Als ik een keer teveel heb gegeten, dan las ik de volgende dag een balansdag in.
4. Geef jezelf een escape
Ja, je leest het goed. Je mag jezelf een escape geven. Hiermee bedoel ik dat het oké is als het een keer echt niet lukt om je aan je plan te houden. Wat alleen wel belangrijk is, is dat je het weer zo snel mogelijk oppakt. Resultaat krijg je namelijk door consistent gedrag (de hoe waar ik het eerder over had). Dus als je dan een keer een weekje (of misschien 2) je niet aan je doelen kunt houden dan is er geen man overboord, zolang je het daarna maar weer oppakt. En door jezelf deze escape te gunnen dan hoef je jezelf ook niet schuldig te voelen en dan blijf je uit de vicieuze cirkel. Je weet toch dat je het zo snel mogelijk allemaal weer gaat oppakken. Plan het ook in je agenda en meld je alvast aan voor een sportles.