Laatste editie
Twitter

De Tweede Pinksterdag is traditioneel de dag waarop het jaarlijkse Museumpleintoernooi in Amsterdam gespeeld wordt. Het toernooi kent een maximum van 64 doubletten en eind maart is het meestal al vol qua inschrijvingen. Zo ook dit jaar en zelfs met zeven equipes op de reservelijst.

De top van het Nederlandse petanque is aanwezig aangevuld met een enkele Belg. Ook Boule Union Thamen was vertegenwoordigd met vier doubletten en een lid die met een speler van een andere vereniging samenspeelde. Het speelsysteem is dat van directe eliminatie. Dat wil zeggen dat na de eerste speelronde de winnaars doorgingen in het hoofdtoernooi en de verliezers in de C-poule. Winst in de tweede speelronde betekende voortzetting in de respectievelijke poule. Verliezers in het hoofdtoernooi gingen verder in de B-poule en de verliezers in de C-poule moesten verder in de D-poule.

Verlies in de derde speelronde betekende uitschakeling, maar men kon dan nog spelen in pouletjes van vier voor een fles wijn. De equipes van Boule Union Thamen bestonden uit

Joan v Rekum/Niels v Diemen, Ina Hoekstra/Henk v Rekum, Wilma Buchner/Tine Siegel, Jelle Pekelharing/Sander Buchner en Andries Peterse speelde met Ger Tates van de vereniging Lijnden. Bijzonder was dat de loting twee equipes van Boule Union Thamen tegen elkaar moesten. Dat waren Ina en Henk tegen Wilma en Tine. De speelomstandigheden tijdens dit toernooi zijn heel bijzonder. Je moet je niet alleen concentreren op het spel, maar ook op de toeristen en wandelaars die zomaar dwars door het spel lopen en soms uit nieuwsgierigheid een gespeelde boule willen oprapen om te voelen hoe zwaar ze zijn.

De equipes Joan/Niels en Ina/Henk overleefden de eerste speelronde (13-10 en 13-4). De drie andere equipes verloren. In de tweede speelronde verloren alle equipes van Boule Union Thamen hun partij. Dit resulteerde dat Ina en Henk in de derde speelronde weer tegen clubgenoten moesten spelen. Nu waren Joan en Niels de tegenstander. Het werd een mooie partij, die door Ina en Henk gewonnen werd. Voor Joan en Niels en ook Wilma en Tine restte nu nog deelname in een wijntoernooi. Jelle en Sander wonnen hun derde ronde partij, maar verloren in de vierde ronde en daarmee was voor hen het toernooi teneinde. Ook Ina en Henk verloren hun partij in de vierde ronde. Dennis Bakker/Tino Rodriguez waren net een slagje beter en wonnen met 13-7. In de wijntoernooien verloren Wilma en Tine, maar wonnen Joan en Niels. Zij gingen op voor de finale in hun wijntoernooi. Het spelverloop was duidelijk in hun voordeel, maar op een stand van 11-7 begon de tegenstander beter te spelen. Het werd nog 12-9, maar daarna ging het mis. Een mislukt schot van de tegenstander verplaatste het but ver naar achteren en de equipe Joan/Niels kregen geen boule meer echt in de buurt en de tegenstander wel, waardoor deze finale met 12-13 verloren werd.

Geen prijzen voor de spelers van Boule Union Thamen dus. Het toernooi werd gewonnen door Kees Koogje/Jeroen Bleijen, die de equipe Sandy Rikkers/Hans van Veen versloegen in de finale.

Het was weer een prachtig toernooi met schitterende weer en dus een heel plezierige dag.