Laatste editie
Twitter

Petanque

Clubkampioenschap pointeren en tireren een familieaangelegenheid

 

Bij het petanque spelen twee basisuitvoeringen een rol.DSC_2982b web

Het pointeren en het tireren.

Pointeren, of in goed Nederlands plaatsen, is de boule zo dicht mogelijk bij het but, het doelballetje, brengen. Indien een boule zo dicht bij het but ligt dat verbeteren niet of nauwelijks mogelijk is, dan wordt vaak gekozen om die boule weg te schieten, te tireren.

Beide uitvoeringen zullen in een partij veelvuldig voorkomen.

Tireren

Er zijn spelers, die gespecialiseerd zijn in het tireren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er kampioenschappen in deze discipline georganiseerd worden. We kennen het wereldkampioenschap, het Europees kampioenschap en het Nederlands kampioenschap precisieschieten. Bij deze kampioenschappen zijn er vijf situaties, die in een partij kunnen voorkomen als oefening opgenomen. Deze zijn involgorde van moeilijkheid het schieten van een enkele boule, het schieten van een boule 10 cm achter een but, waarbij de but niet geraakt mag worden, het schieten van een boule tussen twee andere boules, waarbij deze niet geraakt mogen worden, vervolgens het schieten van een boule 10 cm achter een andere waarbij de voorste boule niet geraakt mag worden en tenslotte het schieten van een but,

Deze vijf oefeningen worden uitgevoerd op 6, 7, 8 en 9 meter vanaf de werpcirkel.DSC_2983b web

Boule Union Thamen kent ook het clubkampioenschap tireren. Het wordt gespeeld met dezelfde vijf oefeningen als bij de grote kampioenschappen, maar om de moeilijkheidsgraad iets te beperken worden de oefeningen alleen vanaf 6, 7 en 8 meter uitgevoerd.

Er wordt eerst een kwalificatieronde gespeeld. Op basis van de gescoorde punten gaan de nummers 1, 2 en 3 door naar de finaleronde. In een onderlinge strijd maken de nummers 2 en 3 uit wie de finale speelt tegen de nummer 1 uit de voorronde. Het was Sander Buchner, die na winst op Joan van Rekum, het op moest nemen tegen de regerende kampioen Henk van Rekum. Dank zij een goede score bij het schieten van het but werd Sander Buchner met vier punten verschil clubkampioen tireren 2013.

De vereniging heeft zelf een vergelijkbare oefeningenserie ontwikkeld voor het pointeren. Allereerst het zo dicht mogelijk bij het but plaatsen, nogmaals maar nu verplicht met een half hoog of hoog geworpen boule. Oefening drie is het op punt plaatsen zonder drie ervoor liggende boules te raken. Oefening vier is het opspelen van een boule en tot slot het meenemen van het but richting twee achterliggende boules.

Bij dit kampioenschap werd hetzelfde speelsysteem als bij het tireren toegepast.

Sander Buchner was nu de nummer 1 van de voorronde en moest het opnemen tegen zijn moeder Wilma, die Ina Hoekstra verslagen had.

Wilma was nu echt op stoom gekomen en scoorde beter dan Sander en werd daarmee de nieuwe clubkampioen pointeren.

De clubactiviteiten beperken zich komende maand even tot de reguliere clubavonden en clubmiddag wegens de Afdelingscompetitie en de Nationale Competitie.

In juli begint dan weer het toernooienseizoen.De clubkampioenen 2013 web

Wilt u meer weten over Boule Union Thamen, raadpleeg dan onze website www.buthamen.nl of neem contact op met Henk van Rekum, tel. 0297-565377.