Laatste editie
Twitter

De hedendaagse motorwegracerij is een uiterst kostbare commerciële aangelegenheid geworden . Mede door de zeer beperkte mogelijkheden welke in Nederland beschikbaar zijn. Hierdoor moet vaak voor trainingen en wedstrijden naar het buitenland worden uitgeweken. Waar de overheid een stuk vriendelijker en positiever tegenover de motorsport staat.

Veel oudere liefhebbers van de racerij herinneren zich nog de gouden jaren 70, 80 en 90 waarin vele Nederlandse coureurs tot enorme prestaties op wk-niveau kwamen. Wie herinnert zich niet de glorieuze TT-overwinning in 1977 van Wil Hartog, of meervoudig wereldkampioen zijspanracen Egbert Streuer. Recenter de prestaties van de gebroeders van de Goorbergh welke op het hoogste niveau om de podiumplaatsen meestreden. Deze tijden zijn definitief voorbij en komen hoogstwaarschijnlijk ook nooit meer terug.

Toch zijn er nog steeds mogelijkheden om de sfeer, de coureurs met hun machines, de tweetaktlucht weer mee te maken. Er worden als gevolg van de “hang naar nostalgie” en “toen was alles beter” steeds vaker klassieker evenementen door het land georganiseerd. Voorbeelden hiervan zijn de Centennial-TT te Assen en Bikers-Classics op Francorchamps en dichter bij huis de demoraces te Aalsmeer.

Eén van de coureurs is Ed Heining, eigenaar van Best Buy Bikes te Mijdrecht. Ed heeft meer dan 25 jaar wedstrijdervaring en beëindigde  zijn actieve raceperiode in 2001. Zijn verschillende wedstrijdmotoren heeft hij altijd gehouden en staan te pronken in de showroom van Best Buy Bikes. Toch vond Ed dit jammer: “ Natuurlijk is het leuk om een stukje van je passie en eigen historie aan je klanten te laten zien. Maar eigenlijk was dit niet genoeg voor mij, de motoren moeten weer leven en niet in een museum stil staan. Het publiek moet er van kunnen genieten. Ik ben gestopt op een moment dat ik er nog helemaal niet genoeg van had met als gevolg dat ik er elke dag nog met mijn gedachten mee bezig was. Dat gaf zo’n onrust dat ik twee jaar geleden  besloot om enkele klassieker evenementen mee te rijden. En dat smaakte naar meer.

Halverwege vorig jaar kwam steeds meer de wens naar voren om een classic motorraceteam op te zetten. Bestaande uit 2-takt motoren en coureurs uit de eerder genoemde jaren. Mijn grote voorbeeld is het Yamaha Classic racingteam van Ferry Brouwer. Dit door de fabriek ondersteunde team komt aan de start met compleet nieuw opgebouwde racers waarop voormalige Yamaha GP-coureurs weer hun ronden rijden op de Europese circuits. Natuurlijk kunnen wij dit niveau niet behalen gezien ons zeer beperkte budget maar willen zelf en de liefhebbers toch laten genieten. Zes racers zijn zo goed als klaar waarmee we een zo goed mogelijk tijdsbeeld willen geven. 12 April rijden we met vier machines de eerste trainingen op het TT-circuit waarna diverse evenementen in het land afgaan met ons demonstratieteam.

Heeft u een klassieke (race)motor welke u weer in nieuwstaat of gerestaureerd wilt hebben neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op om te bespreken wat de mogelijkheden hiervoor zijn.