Laatste editie
Twitter

Eens per seizoen vinden we het leuk om, bij Aikido Centrum Woerden, de kinderen naast de aikido lessen ook andere ervaringen en kennis mee te geven. Op woensdag 18 juni waren er daarom wel een heel ongewone aikido lessen in Woerden. Frans en Marian van Meerendonk van Samaranu.nl, geven gongklankbaden en andere bijzondere vormen van behandelingen om tot innerlijke rust of ontspanning te komen. Een ervaring die we onze mini aikidoka’s ook eens wilden meegeven. Het werken met energie, relatie tussen lichaam en geest, het trainen van gewaarzijn, zijn natuurlijk dezelfde zaken die we in aikido ook terugvinden. De kinderen zouden zelf een slaapzak en kussen meenemen. De zaal was donker gemaakt, met hier en daar wat sfeerverlichting. Lekker spannend direct al bij binnenkomst. De meeste moeders wilden eigenlijk ook wel meedoen.

 

In het midden van de zaal op de mat stonden de schalen. Tegenover elkaar twee grote rekken met de gongen eraan. De kinderen zouden ertussen plaatsnemen in een cirkel. Wat is nu eigenlijk een gongklankbad? Frans: “Een gongklankbad is een mystieke ervaring waar je baad in een zee van klanken. Je wordt als het ware van binnen gemasseerd door de trilling van de muziek. De klanken die gemaakt worden door Tibetaanse en kristallen klankschalen, verschillende gongs, fluiten, trommels, belletjes zetten je cellen in beweging en hierdoor kun je alles lekker loslaten. Je kunt er bij liggen of zitten net wat je zelf prettig vindt. Het is een diepe ervaring die nog lang na resoneert. Je kunt een gongklankbad zo vaak doen als je wilt. Als je het met enige regelmaat ondergaat, zul je een steeds dieper  gevoel van “ik ben” ervaren.”

 

Ze begonnen met de lichte klanken schalen, daarna de fluit en langzaam wat meer naar de grote gong. Er waren er zeven in totaal, de grootste van één meter doorsnede. Als afronding liep Marianne weer rond met de windgong waar een heel verrassend fris geluid uit kwam. Diverse kinderen waren ook in slaap gevallen. Op zich al knap dat de kinderen zich een uur stil konden houden. Vier groepen hebben we achter elkaar gedaan. Een kort praatje, daarna de klanksessie van een half uur en vervolgens wat drinken en gezellig na kletsen met zijn allen. De kinderen herkenden veel dieren in de geluiden als dolfijn, zingende walvissen, sommigen zelfs een aap. De meesten vonden het ‘heerlijk’. In ieder geval vond iedereen het een hele speciale ervaring. Frans en Marian vonden het erg leuk om te doen. Wij hebben mede genoten van de verwondering van de kinderen.