Laatste editie
Twitter

Afgelopen donderdag 2 april was de aftrap van aikido voor kinderen in Vleuten. De open lessen werden goed bezocht en daar waren we natuurlijk erg blij mee. Zo’n eerste les is altijd een beetje bijzonder. De lucht is dan haast zwanger van hoopvolle verwachtingen bij de kinderen, dat is natuurlijk logisch, zo’n eerste les. Een van de kinderen kwam er bij binnenkomst rond vooruit: ‘Ik vind het eigenlijk heel erg spannend!’ Ik zak door mijn knieën en kijk haar rustig aan. Dat is geen probleem, meld ik, want dat had ik ook de eerste keer. En iedereen die hier vandaag is, vind het spannend. Gelaten stappen de nieuwe kinderen op de aikido tatami (mat). Er wordt met ballen gegooid door de andere leraren die aanwezig zijn om te helpen vandaag. Als ze eenmaal bezig zijn, is het al snel oké. John de Jong, de aikido leraar in Vleuten, vraagt de kinderen om zich heen te zitten in een cirkel. Hij stelt zichzelf voor en vertelt dat hij het ook erg spannend vindt.

Groepsfoto aftrap aikido voor kinderen in Vleuten

 

De kinderen moeten lachten en het ijs is gebroken; iedereen ontspant zichtbaar. In elke budo zaal staat een foto van de grondlegger ervan, in zwart-wit. John vertelt dat dit opa aikido is: de man die aikido heeft uitgevonden en vertelt een stukje over de bijzondere geschiedenis van aikido: het leren werken aan innerlijke kracht in plaats van te vechten. Dan laat John de kinderen zichzelf aan elkaar voorstellen. De namen komen er een voor een uit. Sommigen met een luide stem, de ander wat voorzichtiger. Na het uitleggen van de regels in een dojo (aikido oefenruimte) begint de les met tijger-tikkertje. Er worden drie tikkers aangewezen en het is direct een puinhoop in de dojo. Iedereen rent rond of kruipt onder een ander door om deze te bevrijden. De ouders aan de kant kijken lachend naar de rennende kinderen.

 

Tijdens het laatste deel van de eerste les, loopt de gang al weer aardig vol met de volgende groep: de jeugd (van 11 t/m 14 jaar). De aanpak in deze groep is iets anders, want hier krijgen ze direct al echte technieken aangeboden. John vraagt nu Benjamin voor de klas en geeft een korte demonstratie aan deze nieuwkomers. John werkt rustig, maar Benjamin vliegt alle kanten op. Het is mooi om een beeld neer te zetten waar deze nieuwe generatie naar toe kan groeien. Dat is natuurlijk niet in een paar maanden geregeld, maar het geeft wel een prima perspectief van de mogelijkheden die aikido biedt. Bij deze taiso laat John iedereen achterover vallen op commando. Het leren vallen en veiligheid staat natuurlijk op nummer één in een aikido dojo. Daarna een techniek. Een meisje is verwonderd dat ze haar broertje met gemak op de grond kreeg. Het broertje trouwens ook. Daarna wisselen ze van rol van mag het broertje het zusje omgooien. Blij verrast dat het hem ook lukte en het evenwicht weer was hersteld. Er werd lekker serieus gewerkt in de tweede groep. Wij kijken uit naar volgende week!

 

Meer informatie

Voor vragen over dit bericht kan contact worden opgenomen met Peter van Lier van Aikido Groene Hart (info@aikidogroenehart.nl).