Laatste editie
Twitter

Het Minkema college in Woerden vroeg aikido leraar Peter van Lier om eens een aikido workshop te geven aan de sportklas van het eerste jaar. Twee blokuren achter elkaar in de prachtige school aan de Minkemalaan 1 te Woerden. Het lijken tegenwoordig wel bedrijven, zo groot en mooi zijn de nieuwe scholen van het voorgezet onderwijs. Zo ook deze school, volgens mij nog geen jaar oud, met gloednieuwe sportzalen. Deze workshops voor scholen geven we vanuit de vereniging om ook de nieuwe generaties eens kennis te laten maken met aikido. Een workshop is een prettige interactieve manier om dat te doen. We worden tegenwoordig vanuit de vereniging steeds vaker gevraagd voor het voortgezet onderwijs. Ook om bijvoorbeeld een reeks verdedigingslessen achter elkaar te geven.

Aikido workshops sportklas Minkema college

 

 

 

 

 

 

Dit soort workshops op scholen doe ik meestal met Bas Smeulders, een aikido leraar uit de Jeugd groep van Aikido Groene Hart. Ditmaal vroegen ook twee andere aikido docenten of ze eens mee mochten om te kijken hoe dat nu gaat op scholen. John en Danny hebben ons samen geholpen vandaag. Vier mannen in een aikido pak met hakama voor een groep van 26 kinderen. De kids wisten van niets, de leraar Dick Wahl had aangegeven het als een verrassing te willen houden. Tweeënvijftig nieuwsgierige oogjes keken ons aan toen we ons voorstelden. Aikido is inmiddels wel bekender geworden. Ze horen of lezen het steeds vaker. Ook het principe van aikido om de kracht van de tegenstander te leren gebruiken, is algemeen bekend.

We hadden matten neergelegd voor een korte demonstratie en drie lange rijen voor de kinderen om eens te leren rollen. Bij de demonstratie heb ik wat technieken eerst rustig voorgedaan en daarna versneld laten zien. Het principe van balansverstoring, daar heb je geen kracht voor nodig. Ik laat zien dat als ik een klein stapje opzij doe, of naar achteren, de ander geen balans meer heeft. Daarna is het een koud kunstje om hem om te gooien of op de grond te werpen. Eerst de veiligheid: goed leren rollen en vallen! Dat is voor de meeste kinderen nog flink wennen. Het is spannend om te rollen. Ze hebben het snel door en al gauw is er de vreugde van het bewegen. Daarna wat korte technieken om te ervaren hoe eenvoudig het is om de ander uit balans te krijgen, zonder kracht.

 

Als laatste hebben we voor een ontwapeningstechniek gekozen. Eerst op commando aanvallen met een mes. Wij tellen in het Japans en de kinderen stoten met het mes. Daarna rustig opzij stappen en het mes van de ander afpakken middels een techniek. De pijnprikkels die we in aikido gebruiken, blijven gelukkig bij pijnprikkels – ze maken niets kapot. Als je pijn voelt, dan is het handig om mee te bewegen… ‘Oh ja, dat scheelt zeker.’ Veel vragen en dat is goed, dan willen ze het echt begrijpen. Een goede sfeer en erg leuk om te doen. Wat een luxe zeg, vier aikido docenten. Voor iedereen was er aandacht en we hebben veel kunnen doen. Op het eind met elkaar af groeten in Japans en nog even op de foto. Een geslaagde middag en wat ons betreft voor herhaling vatbaar.

 

Meer informatie

Voor vragen over dit bericht kan contact worden opgenomen met Peter van Lier van Aikido Groene Hart (info@aikidogroenehart.nl).