Laatste editie
Twitter

Aikido docente Ilse Hoppers opent op dinsdag 9 september de nieuwe dojo in IJsselstein. Ilse stelt zich voor en vertelt hoe het programma van de avond eruit gaat zien. Er zijn al een aantal nieuwkomers in budo pak gestoken. Na de warming-up vraagt Ilse iedereen in een cirkel om zich heen. Ilse: “Aikido kent een van binnen naar buiten methode van werken. Door het toepassen van Aikido ontwikkelen we een innerlijke kracht waarbij de resultaten als vanzelf ontstaan. Men traint zichzelf en van daaruit ook de ander en de omgeving. Er wordt een verbinding gemaakt van jezelf in jezelf, van jezelf met de ander (en), van jezelf met de ruimte. In de meest ruime zin van het woord. Zo heeft iedereen zijn eigen aikido pad. Bij Aikido heerst er geen cultuur van blame and shame, geen rivaliteit, geen vechtersmentaliteit en het heeft geen wedstrijden. Aikido staat voor het de- escaleren van de (be)dreigende situatie. Bij Aikido is men er niet op uit om iemand pijn te doen. Voor de meesten is het een weg die verrijkt.”

Opening ijselstein groepsfoto (sep 2015)

Na de korte toelichting, kiest Ilse voor een voor een demonstratie en een techniek die we met elkaar uitdiepen. Als laatste nog een plenaire oefening waar je goed voelt hoe je met de weerstand van de partner kan spelen. Doorduwen levert alleen maar meer weerstand op en dan gaat het om een gegeven moment om kracht, vertelt Ilse. Dan beweegt ze kort even mee met de weerstand van degene die zo aan het duwen is en duwt hem daarna met het grootste gemak naar achteren. Het blijft vreemd dat wij zo geprogrammeerd zijn op weerstand: als we duw-kracht ontmoeten, zijn we allemaal geneigd om direct terug te duwen? Van dat fysiologisch dominante principe maakt de aikidoka graag gebruik. Fijn dat er gevorderde aikidoka’s vanuit de andere locaties Aikido Groene Hart bij waren. Dat scheelt toch enorm op zo’n eerste les om daarmee toch een betere aikido ervaring mee te geven aan de geïnteresseerden. Ilse groet af naar de groep met domo arigato gozai mashita – ontzettend bedankt!

 

Meer informatie

Voor vragen over dit bericht kan contact worden opgenomen met Peter van Lier van Aikido Groene Hart (info@aikidogroenehart.nl).