Laatste editie
Twitter

 

Het nieuwe aikido kinder-programma begint nu in dit tweede seizoen echt zijn vruchten af te werpen. Deze week waren al weer de eerste ronde examens in alle kindergroepen bij Aikido Groene Hart op de locaties: Kamerik, Vleuten en Woerden. We werken vooraf één techniek uit in een reeks van lessen. We belichten de techniek vanuit alle hoeken: ure, tori, basisbewegingen, spiergroepen en natuurlijk de sociale vaardigheden.

 

Kamerik examens (okt 2015)

 

Een nieuw onderdeel van de les ingevoegd per dit seizoen, noemen we AikiFit. Daar gaan we de slag gaan met een soort combinatie van actie, fitheid en krachttraining. Hiervoor zijn ook diverse attributen aangeschaft. De lessen zijn niet alleen veel plezieriger geworden, maar er wordt ook serieuzer gewerkt door de kinderen. Ze gaan het systeem steeds beter herkennen en begrijpen, zo lijkt wel.

Vorig seizoen deden we de examens voor de kinderen in groepjes en was de sfeer erg ontspannen. Dit seizoen leggen we de lat een stukje hoger: alléén voor de klas met een partner, groeten naar elkaar en dan de techniek voor de klas laten zien. Een stuk spannender. Vooraf wordt aangegeven dat je niet moet lachen of gek doen tijdens het examen en aan de kinderen die kijken wordt gevraagd om rustig te blijven uit respect voor elkaar. Het is bewonderenswaardig hoe dit wordt opgepakt door de groep. Wat bovenal bijzonder is, is de wijze waarop ze nu demonstreren hoe ze de techniek beheersen. Stap voor stap laten ze keurig zien wat ze hebben geleerd. De techniek uit de eerste ronde was soto kaiten nage. We waren super verbaasd en tevreden over wat we hebben gezien.

 

Logisch, maar toch opmerkelijk, is het verschil in uitvoering wat je terugziet vanuit de motoriek met de steeds ouder wordende kinderen. De lessen die vooraf uitgedacht en uitgewerkt door het AikidoKidsTeam, worden op alle locaties op dezelfde wijze gegeven. Deze docenten zijn vanzelfsprekend ook lid van het team. We werken allemaal uit hetzelfde lesplan en wisselen onderling ook de ervaringen weer uit. Volgende week gaan we weer om de tafel om de volgende reeks uit te werken. Zo houden we onszelf scherp en evolueert ook telkens de les opzet. Donderdag waren de examens in Vleuten en John vertelde dat het prachtig was om de glunderende kindergezichten te zien als ze naar voren komen om hun diploma op te halen; onder luid gejuich en geklap van de hun aikido collegaatjes.

 

Deze week is onze eigen huisfotograaf Jan Jacob Uythoven langs een locatie gegaan om daar een foto te maken van de kids examens. Er hing bij de eerste groep wel wat spanning in de lucht, vertelt Benjamin Langendoen – de leraar van de locatie Kamerik. Vandaag ging het echt gebeuren. Benjamin riep om de beurt twee leerlingen naar voren die vervolgens de techniek die zij de afgelopen zes weken geoefend hadden om beurten uit te laten zien. Iedereen deed ontzettend zijn best om de techniek zo goed mogelijk uit te voeren. De tweede groep was alleen wat meer ontspannen doordat ze vorig seizoen ook al vier examens hadden gedaan. Een makkie volgens sommigen. Extra pluim voor Emmylou die ondanks dat haar arm in het gips zat toch examen deed. Benjamin was erg trots op zijn leerlingen en aangenaam verrast over de kwaliteit en het enthousiasme van iedereen.

 

Meer informatie

Voor vragen over dit bericht kan contact worden opgenomen met Peter van Lier van Aikido Groene Hart (info@aikidogroenehart.nl).