Laatste editie
Twitter

 

Zaterdag 28 maart waren de dan-graden examens op de Nationale Lenteschool in Leiden. Ilse Hoppers (Bodegraven) van Aikido Centrum Woerden deed daar haar tweede dan examen (eerste dan is zwarte band). Het is de eerste tweede dan op de hoofdlocatie van Aikido Groene Hart. Ilse geeft daar les op de maandagavond en traint op de vrijdagavond. Het examen werd afgenomen door Marc Jongsten (vijfde dan). Ilse (1967) werkt als Intensive Care Verpleegkundige op een IC-afdeling in een ziekenhuis. Ze beoefent aikido vanaf 2007. Haar eerste kennismaking met aikido was op een stage bij Christiaan Tissier. Voor haar een hele aparte ervaring. Het meebewegen in aikido gaf haar direct een vrij gevoel. Ze was er blanco ingegaan en kwam tot de constatering dat je aikido echt moet doen om erachter te komen wat het werkelijk is. Aikido geeft haar veel.

Ilse Hoppers (Bodegraven) aikido

 

Ilse: “Vooral tijdens mijn werk worden situaties soms ineens intens met veel stress, dan grijp ik onbewust terug naar mijn aikido fundament. Daarnaast ervaar ik een heel tevreden en voldaan gevoel na het trainen. Niet alleen conditioneel, maar het lekker bezig zijn met mijn lijf en het ervaren van een heerlijk leeg gevoel. Ik heb weer contact met mijn lichaam na een aikido les en de motor is weer opgeladen.” Waarom heb je destijds voor het leraarschap gekozen? “Ik merk dat ik in de loop van de jaren aardig wat theorie heb opgeslagen en het leek me mooi om dit aan nieuwkomers mee te geven. Ik voel waar ze tegenaanlopen en ik vind het leuk om mijn kennis over te dragen. Vooral de sensitiviteit, het gevoel in de techniek door de nadruk te leggen op bepaalde delen ervan.

Soms als iemand me vraagt over aikido, kan ik niet goed uitleggen wat het is. Het is voelen, doen en integreren in je lichaam. Vaak denk ik: aikido zou goed zijn voor jou. Ik zou ze aan de jas mee willen trekken om hetgeen wat aikido kan bieden aan te reiken. De verrijking willen delen. Aikido staat, het is niet vaag. Het is tastbaar, maar dat merk je pas als je het toepast. In woorden kan ik dat lastiger uitleggen. Het leraarschap wil ik gebruiken om aikido transparant te maken in het toepassen ervan. Ik merk dat aikido meegroeit in je persoonlijke leven. Je verleert het nooit, net als rolschaatsen. Ik merk ook naarmate ik ouder wordt, dat als ik met jongere mensen train, die flexibeler zijn, ik geen fysieke beperking ervaar bij aikido. Ik ben er trots op te kunnen zeggen: ik doe aan aikido.”

Lentestage Leiden - Ilse en Bas (mrt 2015)

Meer informatie

Voor vragen over dit bericht kan contact worden opgenomen met Peter van Lier van Aikido Groene Hart (info@aikidogroenehart.nl).